سياسيون وانتخابات، انتخبوا بحرية و شاركوا في الديمقراطية، شاركوا في التغييرعن طريق الاستفتاء عبر الانترنت
Sauli Niinistö

Niinistön ehdokkuus on varmistumassa

Sauli Niinistö 50%

button ElectionsMeter.com

 

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) voittaisi presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella, mikäli vaalit pidettäisiin nyt ja puolueiden ehdokkaat olisivat niitä, joita ehdokkaiksi eniten arvuutellaan. Yleisradion uutisten (2.12.) Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan Niinistöä kannattaa presidentiksi 56 prosenttia, eurokomissaari Olli Rehniä (kesk.) 12 prosenttia, perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia 11 prosenttia ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Eero Heinäluomaa 7 prosenttia äänestysikäisistä suomalaisista.

 

Niinistön jo ennestään huima suosio on siis vahvistunut entisestään, sillä edellisessä vastaavassa Ylen uutisten kyselyssä Niinistön nimesi presidenttisuosikikseen 42 prosenttia suomalaisista. Tuoreimpien lukujen valossa Niinistöllä olisi siis mahdollisuus tulla valituksi presidentiksi jo vaalien ensimmäisellä kierroksella, mihin suorassa kansanvaalissa ei vielä kukaan ole kyennyt.

 

Vaikka yksikään puolue ei ole nimennyt presidenttiehdokastaan, asetelma on hivenen selkiintynyt edellisestä kyselystä. Se näet tiedetään varmasti, että perussuomalaisten presidenttiehdokas tulee olemaan Soini ja että hänenkin kansansuosionsa on melkoinen. Presidenttigallup vahvistaa asian, sillä Soini häviää vain niukasti kakkossijan keskustan Rehnille. Jos Soini yltäisi toiselle kierrokselle, Niinistö peittoaisi hänet prosentein 82–18.

 

Kysely vahvistaa keskustan ja SDP:n olevan nyt presidentinvaalien osalta pahassa pulassa. Olisi ennenkuulumatonta, että kahden suuren puolueen presidenttiehdokkaan kannatusosuus jäisi noin 10 prosenttiin. Toisaalta kokemusta on suorassa kansanvaalissa jo siitäkin, että vain yksi suuren puolueen ehdokas pääsee toiselle kierrokselle: SDP:n Martti Ahtisaari voitti vuonna 1994 toisella kierroksella RKP:n Elisabeth Rehnin prosenttiluvuin 54–46.

 

Niinistö on koettanut toppuutella presidenttipeliä ilmoittaen suhtautuvansa jopa vastahankaisesti ajatukseen ehdokkuudestaan. Aivan viime aikoina Niinistön pokeri on kuitenkin alkanut pettää. Elokuussa Niinistö kertoi Iltalehdelle gallup-suosion lämmittävän hänen mieltään ja asettavan paineita sille, että mahdollista ehdokkuutta on pohdittava vakavasti. Nyt Niinistö toteaa (Yle uutiset, 3.12.) samankaltaisesti, että vaikka asia on yhä ennenaikainen, ”totta kai joutuu sitten miettimään vähän olemista”.

 

Niinistön ehdokkuus alkaa siis varmistua, myös hänen omassa mielessään. Tuskinpa 62-vuotias Niinistö osaisikaan heittäytyä laakereilleen jäädessään sivuun huhtikuun eduskuntavaaleista, ja presidentinvaalit tulevat hänen kannaltaan sopi. asti, vain yhdeksän kuukautta eduskuntavaalien jälkeen.

 

 

4.12.2010

Lähde : www.karjalainen.fi

2010-12-25


Sally -
اشارةno spam

ElectionsMeter لا يتحمل اي مسؤولية حول محتوى الحجج و التعاليق. نرجوا منكم الاتصال بالمصدر مباشرة. كل حجة او تعليق يجب ان يحتوي على اسم الكاتب و المصدر الاصلي. يجب ان تكون لدى المستعملين دراية بحقوق الكاتب. الرجاء الاطلاع على قواعد البوابة

العودة إلى الاستطلاع: > Finland > السياسيون > Sauli Niinistö
 
load menu